1 mar. 2014

IN MEMORIAM

Acum cateva zile s-au implinit doi ani de cand poetul filosof Ion Nicolescu ne-a parasit.
Poate ca voi reveni cu cate ceva despre el , dar acum pentru ca am citit ceva interesant in zona numita quantum physics, mi-am adus aminte ca el sustinea acum destul de multi ani (nu mi-a explicat niciodata de ce , dar spunea ca si americanii cat si rusii ar vrea sa stie de ce ) cum ca vidul care de exemplu  ar ramane dupa mercur nu este identic cu vidul care ar ramane dupa apa si nu era vorba de niscaiva particule elementare ramase de izbeliste prin respectivul spatiu, ci de niste proprietati intrinseci, geometrico-fizice ale spatiului.
Recunosc ca nici atunci, ca de altfel nici azi, nu am inteles nimic, dar acum intalnind o exprimare destul de apropiata, mi-am reamintit de acestea pe care eu le consideram fantezii(fantasme) poetico-filosofice.
In acelasi timp ma plecam in fata unei inteligente stralucite asa cum o avea Ion.
Dumnezeu sa-l odihneasca.
PS. Ion Nicolescu sustinea ca a scris despre acestea si un memoriu depus pe la IFA dar care ar fi disparut si ca de atunci i se intampla multe lucruri destul de ciudate.
UPDATE 27.iunie 2014
Ceva m-a stranit azi asa ca adaug ceva important referitor la poetul Ion Nicolescu si crima artistica comisa acestuia de Adrian Paunescu si de Nicu Alifantis.
Putini din cei care au ascultat sau mai asculta azi melodia de mai jos stiu adevarul despre ea si anume ceea ce stiu eu cel care i-am fost prieten poetului si am asistat atunci la cele intaplate
Dupa lansarea cu mare succes la cenaclul Flacara a versiunii initiale intitulata Imn (Alma Venus) pe versuri de Ion Nicolescu , muzica si interpretare Nicu Alifantis , din pacate Nicu Alifantis s-a pretat, imediat la scurt timp dupa ce a lansat  versiunea originala la Flacara, la punerea pe piata pe aceiasi melodie a pastisei  lui Paunescu, care a luat cu el in pamantul de la Belu acest asasinat cultural. Nicu Alifantis (care a compus melodia special pentru versurile lui Ion Nicolescu cu care era prieten) nu stiu de ce nu a readus dupa 1989 versiunea originala(probabil de rusine) care este superba si pot sa dau aici intreaga poezie dar intradevar versiunea muzicala a fost prin grija lui Paunescu si a PCR, eliminata de pe peste tot, azi putand auzi doar prima strofa pitita pe yoyube :


https://www.youtube.com/watch?v=qkgxMbzHr-8

Poezia este:


ALMA VENUS


noi cavaleri ai doinei noi liberi cetateni

din dragoste ne nastem din soare si polen
aluat al nemuririi pastori si militari
cu podul palmei viata ne-o mangai si ne-o ari
noi freamatul de codri noi lanciile lui
noi nu suntem o tara onor a nimanui 
vom fi stramosii vostri urmasi ne tineti minte
o clipa-n care-o mana de oameni si cuvinte
au pus un pic de suflet un pic de tricolor
ca sa-ti ramana toate in vis la locul lor
ca sa-ti ramana hora oratia-n pridvor
am pus si trup si suflet la inaltarea lor

noi fiii tai nu ardem pe rug cuvinte mari

noi te rugam cu piatra batrana de hotar
noi te rugam cu brazda de sange de sub plug
noi fiii tai nu ardem cuvinte mari pe rug
noi fiii tai nu suntem a mare sau a mic
noi te rugam cu viata si nu cerem nimic 

tot ce doreste tara asa se implineasca

moldova si ardealul si tara romaneasca
sa aiba vecinic pace si dragoste sa nasca
moldova si ardealul si tara romaneasca
moldova si ardealul si tara romaneasca
copii frumosi si liberi si vivat sa traiasca
Traiasca Romania Traiasca Tricolorul
Traiasca – Alma Venus – Maria Sa Poporul 

ION NICOLESCU

(1975, Vox populi vox dei, 1979)

Pastisa Paunesciana o gasiti tot pe youtube in multe variante din care dau una spre reamintire si comparatie:
https://www.youtube.com/watch?v=Rk6R1tKptxE, ea nemai fiind cantata dupa 1989 avand si numele propriu Ceausescu cat si Partidul introdus in poezie .
Desi dupa 1989 se putea repara aceasta ticalosie artistica acest lucru nu s-a produs. Alifantis care mai traieste ar putea face acest lucru dar orgoliul, rusinea sau stiu eu mai ce, il impiedeca.

21 de comentarii:

  1. Azi, sambata 14 februarie, este Sambata mortilor, iar peste cateva zile, pe 17 februarie se implinesc 3 ani de la moartea poetului . Voi cita dintr-o poezie de a sa, Elegie, niste versuri care ar putea foarte bine sa-i fie epitaf:

    „mă cunoașteți lume/ ăla-s care scrie/ ăla ce-ndulcește/ lemnul de sicrie/ ăla ca deșteptul/ și ca arabescul/ suflet de cămilă/ ionnicolescu/ fac negoț cu moartea/ ochii mei sunt hoții/ care fură fluturi/ din neantul nopții/ ăla spânzuratul/ teatrul de paiațe/ de-un simbol de paie/ gata să se-agațe/ ăla cu iluzii/ trist antropofag/ sunt sătul de oameni/ și mă cam retrag/ mi-am trăit mumia/ și cred că-i firesc/ cu o crizantemă/ să vă mulțumesc/ am iubit odată/ marea și mareea/ m-am ales cu sarea/ și cu de aceea/ scriu aceste rânduri/ și vă las cu bine/ nu știu ce-o să faceți/ însă fără mine/ fără ca deșertul/ și ca arabescul/ suflet de cămilă/ ionnicolescu”.

    Ioane, Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioane,
    Daca ai mai fi fost in viata azi ai fi implinit 73 ani.
    Dumnezeu sa te odihneasca in pace.

    RăspundețiȘtergere
  3. Incepand de azi si pana in 17 februarie cand se vor implini 4 ani voi posta cate ceva in memoria ta Ioane!
    Incep rostogolind un text ce-ti este dedicat si care desi este scris de cineva care nu te-a cunoscut este mai aproape de adevar decat multe altele ce se gasesc daca cauti pe google la numele tau:
    http://florentinatonita.blogspot.ro/2012/02/romania-de-colectie-poetul-cersetor.html

    6th February 2012 (nota mea: cu 11 zile inainte de moartea poetului)
    ROMÂNIA DE COLECŢIE - Poetul-cerşetor de Florentina Ionita

    Nu ştiam nimic despre poetul Ion Nicolescu până ieri. Pentru ca astăzi să îmi dau seama că pe Ion Nicolescu îl ştiu toţi românii. Ion Nicolescu e un "cerşetor", cules de pe stradă zilele trecute şi depus la Reanimare, cu diagnostic deloc încurajator. Starea lui este gravă.
    Oamenii buni şi-au trimis veste despre starea poetului Ion Nicolescu. Scriu despre acest om pentru că aseară mi-a stors sufletul de fiori. Citeam despre el pe blogul lui liviuioanstoiciu.ro, scriitor care făcea publică o scrisoare despre vii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Continuare:

    Redau câteva rânduri: "Niciodată nu am avut atâta tristeţe în cuvinte. Poetul Ion Nicolescu e internat la Spitalul Judeţean Buzău. A fost luat de pe stradă, găsit leşinat. L-au recunoscut nişte asistente ieşite din tura lor de serviciu, care au participat la unele manifestări cultuale. Au sunat la 112 şi l-au adăpostit la spital. Ion Nicolescu a ajuns un cerşetor. Acum o jumătate de oră, după ce m-a sunat dl. Cojocaru, m-am dus acasă şi am golit garderoba mea modestă. Nu am bani să cumpăr pentru Ion Nicolescu îmbrăcăminte şic. I-am umplut o sacoşă cu îmbrăcăminte de second-marin. Am dat şi cămaşa de pe mine. Trăim vremuri incredibile".
    Cine este acest "cerşetor"?
    Ion Nicolescu. Iată ce spunea Nicu Alifantis despre el: "Poetul bolnav de poezie, acelaşi care a semnat şi versurile cântecului «Douăzeci de îngeri», este domnul Ion Nicolescu. Ne-am cunoscut în 1975, într-unul dintre spectacolele Cenaclului Flacăra. Tot el a scris versurile unor cântece mai vechi de-ale mele, cum ar fi: «Rococo», care se găseşte pe albumul «Voiaj», apărut în 1995, apoi «Imn (Trăiască România)» şi «Cântec (Ţara noastră-i, ţara noastră)», care se găsesc pe single-ul editat împreună cu Florian Pittiş în 1979. Excepţional poet. Plin de umor, de simţ civic, patriot sincer şi adevărat, dedicat şi devotat omului şi drepturilor acestuia, încerca să-şi facă publice ideile în măsura în care era posibil la acea vreme. Nicolescu era foarte iubit de mişcarea avangardistă a artiştilor anilor '70. Unul dintre cei mai înfocaţi fani ai lui Ion Nicolescu la acea vreme era Florian Pittiş, care recita câteva poezii de-ale sale cu mare succes. «Imn (Trăiască România)» a fost unul dintre cele mai cântate cântece ale mele la acea vreme. Trebuie să recunosc că este poetul graţie căruia am căpătat cea mai mare popularitate cântându-i poezia. Aşa a fost să-mi rămână la suflet poemele domniei sale asupra cărora am revenit şi mă bucur nespus să le fac iarăşi cunoscute celor din jurul meu, pentru a nu fi uitate, aşa cum pe Ion Nicolescu l-a uitat viaţa, Dumnezeu ştie pe unde!”.

    De povestit că da, pe Ion Nicolescu l-a uitat viaţa de mult! Cam prin vremea gloriei lui Păunescu, Alifantis şi alţii! Imnul Cenclului Flacăra, devenit apoi "Trăiască România", a fost scris de Ion Nicolescu în altă formă, fiind schimbat ulterior de Păunescu, cel care a introdus, în locul versurilor despre provinciile istorice, versurile cu "Trăiască Ceauşescu". Ion Nicolescu nu a acceptat, fapt care i-a atras numeroase ghionteli securistice. Păunescu a scos imnul în varianta patriotardă, Nicolescu a fost scos din librării şi biblioteci, odată cu varianta originală a cântecului.

    Nimic din toate acestea nu mi-a dat însă fiori, aşa cum am simţit că mă zgudui la cele câteva cuvinte care încheie scrisoarea către Liviu Ioan Stoiciu: "În timp ce Ion Nicolescu zăcea în reanimare, dl. Cojocaru (prozator, angajat al spitalului, n.m.) a xeroxat nişte poezii ale acestuia, dându-le tuturor angajaţilor din spital. S-a întâmplat un mic miracol. După ce i-au citit poeziile, aceşti extraordinari oameni ai spitalelor s-au dus să-l vadă pe poet. Restul nu mai contează".

    Aceasta e România de colecţie: un poet cerşetor, artişti mari care în trecătoare zile şi liniştite nopţi îşi amintesc despre cei care i-au făcut celebri ("pe Ion Nicolescu l-a uitat viaţa, Dumnezeu ştie pe unde!"), şi nişte oameni simpli dintr-un spital de provincie, cu salarii mizere, care, după ce vor fi citind pe holuri poezii xeroxate, scapă o lacrimă şi adapă de zile un poet-cerşetor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar nici Alifantis si nici Paunescu, care si-a luat pacatul in mormant, nu au facut reparatia si necesara si posibila.

    RăspundețiȘtergere
  6. Rococo, versuri Ion Nicolescu, compozitor si interpret Nicu Alifantis

    https://www.youtube.com/watch?v=pkeZ2UDvR1I

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Linkul acum functional este: https://www.youtube.com/watch?v=FXl0KcR21HI
      Pe 17 februarie sunt 6 ani de cand ne-a parasit Ion.

      Ștergere
  7. Si Anda Calugareanu a cantat pe versuri ale poetului:

    https://www.youtube.com/watch?v=5TiX2fNqPFA

    RăspundețiȘtergere
  8. Iar Florian Pitis recita intr-un mod original o poezioara care a facut furori in anii 70` prin caminele studentesti din Regie si Grozavesti:

    https://www.youtube.com/watch?v=9FXnGkSW-5g

    RăspundețiȘtergere
  9. Si doua cantecele compuse si cantate de Nicu Alifantis pe doua poezele de Ion Nicolescu:

    http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/nicu-alifantis-cantec-de-piele-nicu-alifantis-ion#ref=cauta

    http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/nicu-alifantis-cantec-cu-ingeri-nicu-alifantis-ion#ref=cauta

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca nu eram bolnav incepand cu chiar cu 17 februarie cand s-au implinit 4 ani de la plecarea definitiva a poetului as fi postat atunci linkul unei poezii frumoase cantata de Nicu Alifantis.
    Dumnezeu sa te odihneasca Ioane

    https://www.youtube.com/watch?v=pt3C11cTXQ4

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Update: Azi acesta este linkul pentru Tara noastra-i tara noastra : https://www.youtube.com/watch?v=Nav-ucGjd68

      Ștergere
  11. Pe youtube se afla varianta întreagă a melodiei pe versurile lui Ion Nicolescu: https://www.youtube.com/watch?v=DvjYisfUWlU .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, mai ales ca pe 19 ianuarie daca mai traia Ion Nicolescu ar fi implinit 74 ani.
      O intrebare: de cand este inregistrarea asta, pentru ca nu pare a fi vocea lui Alifantis din epoca cand a fost lansata la cenaclul Flacara aceasta melodie. Vocea de atunci o regasim in pastisa paunesciana care urmeaza. Oare Nicu Alifantis a facut acest gest intarziat de reparatie morala si artistica si a inregistrat actualmente cantecul in vocea lui de azi, care desigur ca nu mai este ca cea de atunci si asta se vede comparand refrenul in cele doua versiuni. De comparat si cu singura strofa originala din epoca care intamplator se mai pastreaza pe acest youtube ratacit: https://www.youtube.com/watch?v=qkgxMbzHr-8

      Ștergere
    2. 17 februarie 2012-17 februarie 2017
      Cinci ani fara Ion Nicolescu caruia ii spuneam Ioane si care imi spunea Ioane. Dumnezu sa-l odihneasca!
      Ce sa scriu mai mult dect propriul sau si de el compus.... epitaf si poezie de ramas bun scrisa cand inca era tanar:

      mă cunoașteți lume/ ăla-s care scrie/ ăla ce-ndulcește/ lemnul de sicrie/ ăla ca deșteptul/ și ca arabescul/suflet de cămilă/ ionnicolescu/ fac negoț cu moartea/ ochii mei sunt hoții/ care fură fluturi/ din neantul nopții/ ăla spânzuratul/ teatrul de paiațe/ de-un simbol de paie/ gata să se-agațe/ ăla cu iluzii/ trist antropofag/ sunt sătul de oameni/ și mă cam retrag/ mi-am trăit mumia/ și cred că-i firesc/ cu o crizantemă/ să vă mulțumesc/ am iubit odată/ marea și mareea/ m-am ales cu sarea/ și cu de aceea/ scriu aceste rânduri/ și vă las cu bine/ nu știu ce-o să faceți/ însă fără mine/ fără ca deșertul/ și ca arabescul/ suflet de cămilă/ ionnicolescu”.

      Da Ioane, era greu si cu tine dar mai greu este fara tine!

      Ștergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. https://www.youtube.com/watch?v=qkgxMbzHr-8 : Aceasta prima strofa este din varianta originala cantata la inceputul anilor 70 la cenaclul Flacara cu textul postat de mine mai sus sub denumirea originala din Mioritiada :Alma Venus si constat ca continuata pe clipul respectiv pe varianta pastisa Paunescu_Alifantis. Dumnezeu sa-l ierte pe Paunescu pentru aceasta magarie artistica.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt azi 6 ani de cand ne-a parasit poetul. Eu am comemorat aceasta data incercand saptamana asta sa actualizez cele cateva linkuri din postarile de pe aici , unele fiind azi inoperante.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stiu daca la Buzau s-au comemorat anul trecut cei 7 ani crestinesti dar stiu ca in Buzau mai traia un frate cu zece ani mai mare decat Ion si poate o fi facut el ceva .
    Dar azi proaspat revenit din Buzau doresc sa ma gandesc la el si sper ca in 17 februarie cand vor fi 8 ani de la moartea lui sa pot aprinde aprinde o lumanare aici in Bucuresti, mormantul lui Ion fiind in rand cu parintii sai in locul de veci al familiei, in cimitirul Dumbrava(nume standard pentru cimitirele romanesti pe langa Eternitatea si alte cateva)din Buzau.
    Ps. Intre timp adica zilele trecute s-a mai stins un mare poet roman si ma refer la Ilie Constantin.Peste trei zile ar fi implinit 81 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    https://uniuneascriitorilor.ro/2020-02-10-in-memoriam-ilie-constantin

    RăspundețiȘtergere
  16. Am ajuns intamplator chiar in aceasta perioada pe blogul dumneavoastra. E drept, cu cateva zile intarziere, dar ma alatur gandurilor asternute de dumneavoastra in anii anteriori: Dumnezeu sa-l odihneasca pe Ion Nicolesc! Sunt un urmas (ca varsta) care doreste sa-i onoreze indemnul:
    ,,vom fi stramosii vostri urmasi ne tineti minte
    o clipa-n care-o mana de oameni si cuvinte
    au pus un pic de suflet un pic de tricolor
    ca sa-ti ramana toate in vis la locul lor,,

    RăspundețiȘtergere