26 dec. 2014

Teoria solara a plusvalorii -- The solar theory of surplus value

TEZA: Sursa  plusvalorii este soarele(energia solara) si pamantul(energia telurica)
THESIS : Source of surplus value is the sun (solar energy) and earth (earthy energy)

Note explicative se vor prezenta si in engleza
Notes: will be presented also in English 

Evident, cele spuse aici se vor lega strans cu cele prezentate in articolele ce au facut referire la Calea a treia de dezvoltare economic-sociala a civilizatiei noastre.
Obviously, what is said here will bind tightly to those presented in articles who made reference to Third Way of social-economic development of our civilization.

                                              va urma (to be continued)

2 comentarii:

 1. Oare ce spuneti aici nu se apropie de ce sustineau fiziocratii? Pentru ca intradevar soarele si pamantul nu ar putea fi o sursa primara a plusvalorii daca ne gandim la o interpretare energetica a activitatilor agricole si strict dependente de aceasta?

  Din dictionar :
  FIZIOCRAŢÍE s.f. Doctrină economică din secolul al XVIII-lea care susţine că munca agricolă constituie unica sursă de bogăţie.

  Din Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Curentul_economic_fiziocrat citez: Concepția foziocratică se remarcă printr-o serie de contribuții și idei mportante, între care: critica argumentară a mercantilismului, formularea ideii cu privire la existența unei ordini naturale în societate și a unor legi naturale de dezvoltare a acesteia, faptul că agricultura este singura ramură productivă, în care se creează produs net și se sporesc canitățiile de resurse disponibile, celelante fiind considerate sterile. Concepția de bază a fiziocraților se caracterizează prin respectul proprietății private, libertatea schimbului de mărfuri și caracterul echivalent al acestora și adoptarea unui impozit unic pe produsul net perceput de proprietarii funciari.

  Vezi si http://biblioteca.regielive.ro/referate/economie/fiziocratie-doctrina-fiziocrata-157816.html?ref=doc3

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru observatie. Asa este si putem spune ca si curentul fiziocrat este printre izvoarele pe care le are atat aceasta idee cat si teoria celei de a treia cai propusa pe un alt fir.Desigur ca este in sarcina economistilor care vor adopta postulatele celei de a treia cai sa integreze in constructia lor toate aceste izvoare valoroase.

  RăspundețiȘtergere