26 dec. 2014

Teoria solara a plusvalorii -- The solar theory of surplus value

TEZA: Sursa  plusvalorii este soarele(energia solara) si pamantul(energia telurica)
THESIS : Source of surplus value is the sun (solar energy) and earth (earthy energy)

Note explicative se vor prezenta si in engleza
Notes: will be presented also in English 

Evident, cele spuse aici se vor lega strans cu cele prezentate in articolele ce au facut referire la Calea a treia de dezvoltare economic-sociala a civilizatiei noastre.

Obviously, what is said here will bind tightly to those presented in articles who made reference to Third Way of social-economic development of our civilization.

UPDATE(19.03.2018)
Sa ne imaginam ca soarele nu ar mai da enegia sa solara pe suprafata pamantului si lasand deoparte toate celelalte efecte(circuitul apei in natura, miscarile atmosferice etc)  sa ne imaginam ce ar fi cu agricultura in aceasta ipoteza? Evident ca omenirea nu ar mai avea cu ce sa se hraneasca . Adica hrana ne vine de la energia solara care prin fotosinteza se transforma in substante organice vegetale care ne hranesc pe noi si pe animale care apoi devin deasemenea o sursa de proteine pentru noi.

Este evident ca pe langa munca umana intervine energia solara, ca de fapt munca umana completeaza doar cu o mica parte energia pe care ne-o da soarele in mod gratuit. Aceste rationamente se pot extinde la intreaga contributie solara in utilizarea resurselor naturale si deci vom intelege imediat de ce sursa primara a plusvalorii este energia solara si resursa naturala fecundata de aceasta.

De aceea este normal ca toate mijloacle de productie care tin de resursele naturale primare rezultate din acumularea sau trensformarea energiei solare sunt in proprietate egala ale oamenilor de pe terra si acesta este axioma fundamentala a Caii a treia prezentata pe un alt fir de pe acest blog.

Nu cred ca la acestea mai trebuie adaugat ceva. 

                                         

2 comentarii:

  1. Oare ce spuneti aici nu se apropie de ce sustineau fiziocratii? Pentru ca intradevar soarele si pamantul nu ar putea fi o sursa primara a plusvalorii daca ne gandim la o interpretare energetica a activitatilor agricole si strict dependente de aceasta?

    Din dictionar :
    FIZIOCRAŢÍE s.f. Doctrină economică din secolul al XVIII-lea care susţine că munca agricolă constituie unica sursă de bogăţie.

    Din Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Curentul_economic_fiziocrat citez: Concepția foziocratică se remarcă printr-o serie de contribuții și idei mportante, între care: critica argumentară a mercantilismului, formularea ideii cu privire la existența unei ordini naturale în societate și a unor legi naturale de dezvoltare a acesteia, faptul că agricultura este singura ramură productivă, în care se creează produs net și se sporesc canitățiile de resurse disponibile, celelante fiind considerate sterile. Concepția de bază a fiziocraților se caracterizează prin respectul proprietății private, libertatea schimbului de mărfuri și caracterul echivalent al acestora și adoptarea unui impozit unic pe produsul net perceput de proprietarii funciari.

    Vezi si http://biblioteca.regielive.ro/referate/economie/fiziocratie-doctrina-fiziocrata-157816.html?ref=doc3

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru observatie. Asa este si putem spune ca si curentul fiziocrat este printre izvoarele pe care le are atat aceasta idee cat si teoria celei de a treia cai propusa pe un alt fir.Desigur ca este in sarcina economistilor care vor adopta postulatele celei de a treia cai sa integreze in constructia lor toate aceste izvoare valoroase.

    RăspundețiȘtergere