11 mar. 2013

Mesaj din Andromeda si limbajul LINCOS [Message from Andromeda and LINCOS language]

Pentru inceput este doar un test ca sa vad daca merita sa postez prin update o poveste ceva mai consistenta.
Prima poveste:
Am primit un meaj radio dintr-o directie necunoscuta pe care am botezat-o metaforic Andromeda, dar poate sa fie si de la doua strazi distanta.
L-am transformat printr-o conversie in urmarorul text grafic in care semnalele radio identice le-am  inlocuit cu un acelasi semn grafic, in cazul nostru semne de pe tastatura care nu au nici-o legatura cu semnificatia pe care le-o dam noi.
A traduce mesajul inseamna sa inlocuiesti semnele cu un corespondent, acelas pentru acelas semn si care sa structureze textul intr-unul cu sens.
Eu nu am resusit dar un prietem a reusit si mi-a spus: crezi ca este o emisie rationala sau un accident radio produs undeva in mod natural sau artificial. Daca este un soi de SOS (spun soi caci nu are legatura cu Morse, asta fiind  prima incercare de descifrare facuta) si noi nu facem nimic?
Asta este deci prima problema importanta dar ca sa fie un SOS ar trebui sa fie o emisie rationala si daca este rationala trebuie sa fie si descifrabila.
Si acum urmeaza textul grafic in care am convertit mesajul radio.
Prezumtia este de convertire corecta in sensul: un semn grafic distinct este un semnal  radio distinct. Si duratele fara semnal au sens in transcrierea grafica  facuta de mine si le-am indicat  cu blancuri mai lungi sau mai scurte, simbolizate cu un anume numar de "b" . In acest text grafic un spatiu fara blanc nu exista si deci daca ar apare din eroare, se ignora si se aduce textul  peste el . Asa ceva nu poate aparea decat la trecerea de la un rand la cel de dedesubt, caci textul ar trebui sa continue liniar, asa cum s-au primit si semnalele radio, doar intr-o succesiune temporala, si atunci cand un rand se termina, se continua dedesubt, blancurile fiind singurul separator folosit. Adica s-ar putea scrie pe un singur rand daca textul s-ar aseza pe o coala suficient de lata ca sa incapa in intregime.

Iata textul :

O%ObbOO%OObbOOO%OOObbbbbO&O%OObbOO&O%OOObbO&OO%OOObbbbb0&O%ObbO&0%Obb0&OO%OObbOO&0%OObbbbbO@O%0bbOO@O%ObbO@0%O

Astept.

UPDATE(3 mai 2013). Se pare ca astept degeaba, dar poate ca trebuia sa spun si ce m-a determinat, mai exact ce m-a provocat  in anii 80, sa scriu texte   cifrate ca cel de mai sus. A fost ideea puerila a  lui Carl Sagan pe care dealtfel il admir , si care in 1972 s-a materializat prin placa aurita si inscriptionata care a plecat in Univers la bordul sondei  Pioneer 10, cu repetitie atat  la Pioneer 11(1973) cat si la sondele Voyager din 1977(Voyager Golden Record) si replica cel putin la fel de puerila data de niste savanti exobiologi sovietici mesajului trimis de Sagan spre infinitul Univers, eu fiind convins ca pentru a putea trimite ceva consistent ar trebui sa stiu ce ar trebui sa astept eu (vezi programul SETI) si cum sa gasesc ceea ce astept.

UPDATE IMPORTANT(21 iulie 2013)
A doua poveste
A trecut destul timp in care nimeni nu pare a fi preocupat sa inteleaga despre ce este vorba aici si cum blogul acesta este destinat sa comunice unele lucruri cred eu importante pe care le-am inteles odata cu scurgerea vremii si cu meditatii personale in ce le privea, voi explica ce este cu acest mesaj metaforic denumit din "Andromeda"
El este un mesaj scris intr-un limbaj -eu consider ca singurul posibil in mod rational- prin care o fiinta rationala poate  comunica co o alta cu care nu se afla in contact direct adica nu se afla in fata celeilalte.
Ideea existentei si unicitatii unui astfel de limbaj am avut-o asa cum spuneam mai sus constatand modul stupid in care atat americanii cat si rusii se refereau la problema, desi din anii 60 teoretic problema fusese rezolvata de profesorul de logica si ligvistica matematica, Hans Freudenthal de la universitatea din Utrecht decedat in .1990, care inventase(descoperise) LINCOS.
Lincos (o abreviere din limba latină a expresiei lingua cosmica) este o limbă artificială descrisă pentru prima dată în anul 1960 de către Dr. Hans Freudenthal în cartea sa: Lincos: Design of a Language for Cosmic Intercourse, Part 1, ca un limbaj conceput pentru a fi usor de înteles de către orice forma de viată extraterestră inteligentă posibilă, pentru a fi utilizată în transmisiile radio interstelare. Freudenthal a considerat că un astfel de limbaj ar trebui să fie usor de înțeles de către persoane care nu cunosc sintaxa folosită pe Terra sau limba. Lincos a fost proiectat pentru a fi capabil să înmagazineze cea mai mare parte a cunostintelor noastre.
Singurul meu merit a fost ca nestiind de solutia LINCOS, am redescoperit in anii 80 acest limbaj, epigonismul intr-o aemenea problema nefiind ide fapt epigonism, caci se creeaza dovada corectitudinii ipotezei ca LINCOS este limbajul asteptat sau cautat despre care eu redescoperindu-l in mod independent, am facut astfel proba ca o alta ratiune daca isi pune problema ajunge la aceasta solutie necesara si probabil si unica , eu intelegand si de ce este unica, lucru pe care Hans Freudenthal nu-l afirma.
Oricum esential este ca daca un mesaj necesita atat un emitator cat si un receptor si desigur ca necesita, daca prof. Freudenthal ar fi fost emitatorul, eu puteam fi receptorul dovedind faptic  consistenta limbajului nou creat.
Asa cum am povestit, enervat de puerilitatile unui Sagan si a unor exobiologi rusi am meditat intens nu mai stiu exact anul, dar la mai mult de douazeci de ani de la realizarea lui Freudenthal pret de doua trei zile si am ajuns la solutie.

Care au fost premizele care mi-au permis sa descopar cu destula usurinta un limbaj, pe care anterior descoperirii, probabil ca nu as fi fost capabil sa-l descifrez? Asa cum a reusit un coleg de al meu, un bun depanator de programe in diferite limbaje de programare care pe loc a descifrat mesajul cifrat de mai sus evident fara a sti nimic despre el, decat ca este un text spre a fi descifrat.

Mai tarziu am aflat ca problema pe care incercam s-o rezolv este ceea ce in specialitate se defineste a fi crearea unui limbaj fara metalimbaj.
Ce inseamna asta?
a) Pai daca un chinez incearca sa invete un roman chineza ei doi trebuie sa cunoasca o limba comuna, de exemplu engleza si atunci aceasta se numeste metalimbaj.
Dar oare Robinson Crusoe si Vineri care s-au invatat unul pe celalalt cate ceva din limba celuilalt ce metalimbaj au avut.
Pai insasi obiectele din jur , lumea materiala in care se aflau, ei fiind insa in contact direct intre ei.si in plus si intuitia legilor fundamentale ale ratiunii care sunt identitatea si non contradictia. La fel se intampla si cu copilul care invata sa vorbesca in contact cu parintii, numind obiectele si legand aceste nume in propozitii simple.
In schimb in cazul unei comunicatii la distanta intre entitati neaflate in contact direct, care nu au convenit nimic si nici macar initial nu stiu sigur ca celalalta entitate exista si este rationala, problema comunicarii este crearea unui limbaj comun fara a avea prestabilit un metalimbaj.

b) Asa dar va trebui sa avem un suport de transmitere a semnalelor care constituie fizic mesajul, regulile limbajului fiind obligatoriu rational sa fie primele transmise.
Daca ne referim la doi oameni aflati pe doua dealuri atunci o lanterna si semnalele luminoase pot fi suportul altfel pe pamant sau in cosmos vom folosi semnale radio captate cu radiotelecoape etc.
Si cand am spus rational deja am introdus o presupozitie si anume ca in univers ratiunea este peste tot aceiasi adica cu cele doua legi fundamentale, adica este unica ceea ce este in concordanta cu ideea originii divine a ratiunii.
c) Acum a venit momentul cand intrand in joc ratiunea a trebuit sa decid cu ce incep transmiterea mesajului care in prima faza este si cea de transmitere a limbajului.
Evident ca voi transmite legea identitatii care spune ca existentul A este identic cu el insusi in momentul cand se afirma acest adevar axiomatic.
Cu alte cuvinte transmitem semnul egal sau identic si cum a doua ipoteza pentru mine si prima pentru Freudenthal a fost ca incepem cu introducerea numarului si a operatiilor cu acesta, caci alaturi de Platon toti matematicienii si probabil ca toti care cred in ratiune sunt de acord ca numarul este la baza descrierii Universului, ca totul este ordonat dupa masura prin numar.
Deci limbajul aritmeticii este cel cu care se incepe

Asadar prima informatie si care pentru necesitate de verificare se repeta este/sunt:

Ob%bObbOOb%bOObbOOOb%bOOO
Aceasta forma este cea liniara in care se primeste mesajul sa zicem luminos sau radio, si in care apar succesiv trei tipuri de semnale:
-primul simbolizat de noi cu O
-al doilea simbolizat cu b
-al treilea simbolizat cu bb
-al patrulea simbolizat cu %
-al cincilea simbolizat cu OO
-al saselea simbolizat cu OOO
Pare destul de greu de descifrat dar daca emitem ipoteza ca intre cuvinte sau litere trebue sa existe separatori care se pot simboliza prin spatiu(blanc) si la fel si intre propozitiile logice prin doua blancuri care ar fi   separatorul ; , atunci am putea structura pe verticala acest text astfel :

                  Ob%bO
               OOb%bOO
          OOOb%bOOO

Ajungem la forma pe care colegul meu a descifrat-o cu usurinta si anume faptul ca semnul % pare a fi in mod necesar „=” si ceea ce este interesant ca in acest aranjament al mesajului pe verticala aparitia semnului idenic/egal este pozitionata ca axa de simetrie a celor trei propozitii logic independente
De ce spun pare ? Pentru ca tot timpul textul care ar urma, ar trebui sa fie consecvent cu aceasta definire a lui %.Si tot din acest motiv am introdus de trei ori definirea lui = adica pentru ca verificarea sa se faca prin consitenta dovedita la repetare.
Sa inlocuim semnele cu intelesul dat de noi:

                O = O
             OO = OO
        OOO = OOO

Ce putem spune in continuare?

Ca un cerc sau o litera O sau un gogoloi sau orice semnificatie vrem ptr O este egal cu un cerc sau o litera(de exemplu litera o mare de tipar) sau un gogoloi sau orice dar cu aceiasi semnificatie pe care o vrem noi pentru O adica un "ceva" egal un "ceva"
Deci putem decripta pentru O ca fiind „ceva” in continuare astfel:
doi „ceva” egal doi „ceva” si trei „ceva” egal cu trei „ceva” ceea ce ne duce la ideea ca fiind consistenta si coerenta decriptarea chiar este cea corecta si ca ni s-a indicat legea fundamentala a ratiunii umane cred unii(universale cred eu)desigur, cum spuneam ca in orice problema de acest fel, sub rezerva confirmarilor ulterioare din care doar daca una daca nu este in regula, se poate darama tot esafodajul, desigur dupa ce se verifica corectitudinii a ceea ce nu este in regula.
Ce mai obsevam ? Ca practic noi am introdus numarul unu, doi si trei oarecum implicit dar logic, pentru a formula o propozitie corecta si consistenta in orice limba ar fi ea.

Asadar daca am primi noaptea prin semnale luminoase mesajul scris mai sus de la geamul unui imobil vecin, ne-am pune problema unui mesaj cu semnificatie sau am gandi la un eveniment intamplator de stingere si aprindere a lumini?
Cred ca orice politist ar dori sa verifice ce se intampla acolo.
Dar daca am primi acest mesaj la Arecibo si ar fi chiar din Andromeda?
Am considera ca este un fenomen fizic ciudat sau un mesaj extraterestru rational?
Probabil ca parererile ar fi impartite.

Dar daca mesajul se continua astfel:
Ob&bOb%bOObbOOb&bOb%bOOObbOb&bOOb%bOOO
si deja nemai avand nevoie de vre-un ajutor de asezare intuitiva pe verticala a mesajului il putem traduce astfel:pe baza celor deja rezolvate si doar in limbaj aritmetic caci orice alt ceva putand fi orice nu prezinta interes si o sa emitem ipoteza ca ni se indica propozitii aritmetice
Unu & unu = doi ; doi & unu = trei; unu & doi = trei
Credem ca rezulta cu aproape certitudine(riscul infirmarii teoretic posibile in viitor a descifrarii noastre ne fac sa spunem „cu aproape certitudine” si nu pur si simplu „cu certitudine”) ca simbolul grafic & reprezinta semnul aritmetic plus adica cel care introduce adunarea. Si in acest moment aproape certitudinea noastra ca este vorba de limbaj aritmetic si ca deci e vorba de numere si operatii cu ele utilizand semnul egal, devine, putem spune, certitudine(minus un epsilon de infinit mic).
Desigur ca semnalul receptionat la Arecibo este unul inteligent si prima receptare a ETI s-a fost facuta.

In continuare il vom introduce pe zero si minus cu semnul 0, respectiv @ in propozitiile :
0b&bOb%bObbOb&b0%bObb0b&bOOb%bOObbOOb&b0%OObbbbbO@O%0bbOO@Ob%bObbO@0%ObbOb@bOb%b0

care se decodifica:
zero plus unu egal unu; unu plus zero egal zero;zero plus doi egal doi; doi plus zero egal doi; doi minus unu egal unu; unu minus zero egal unu ; unu minus unu egal zero

Deacum este evident ca astfel se poate construi aritmetica si algebra. Cu geometria adica cu transmiterea formelor nu stiu sa se fi rezolvat problema. Eu insa am rezolvat-o si cine stie poate ca o s-o comunic aici. La fel si pentru transmiterea notiunilor abstracte lucru care pare imposibil dar nu este.

Daca am depasi toate acestea am putea sa comunicam cu ETI de la egal la egal si fara alta frana decat spatiul si timpul.

Deosebirea dintre mine si Freundenthal este ca el a pornit de la aritmetica considerand ca fiind fundamentala presupozitia ca limbajul trebuie construit introducand aritmetica adica introducand simultan adunarea si semnul egal spre deosebire de mine care am considerat ca trebuie sa incep un mesaj catre ETI sau sa-l astept cu inceputul reprezentat de ce defineste ratiunea in univers si anume cu legea identitatii si cum un univers in absenta identitatii nu poate fi conceput si daca ar fi este transcedental fata de noi deci fara a putea comunica, problema nici nu trebuie pusa.
Nu putem avea contact decat cu ETI avand ratiunea bazata pe identitate si atat. Restul devine propozitie lipsita de sens sau doar cu aparenta de sens.

32 de comentarii:

 1. Totusi pentru Lincos nu exista metalimbaj?

  RăspundețiȘtergere
 2. Ba da si scuze caci cred ca nu am mentionat care este acesta dar nici nimeni pana la mine, dupa stiinta mea nu a spus care ar fi: este cel mai adanc si fundamental limbaj, cel al ratiunii unice care face sa spunem ca suntem dupa chip si asemanarea celui care se defineste prin identitate: eu sunt cel care sunt.

  RăspundețiȘtergere
 3. Trebuie sa inregistrez aici cele comise adineauri, adica faptul ca descoperind facebookul dlui Profesor Solomon Marcus si crezand ca-i pot face o placere, trimitandu-i linkul acestui fir, postarea mea fiind la
  https://www.facebook.com/pages/Solomon-Marcus/103217459740902 si constand in propozitia:

  Domnule Profesor,
  Ceva referitor la LINCOS care sper sa va placa
  http://ionceldomn.blogspot.ro/2013/03/mesaj-din-andromeda.html#comment-form

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Dle Profesor Solomon Marcus,
   Cand am scris acestea dvs traiati si eu am sperat ca le veti citi. Nu stiu daca le-ati citit si apoi cand v-am intalnit la o sesiune omagiala deschisa a Academiei Romane , cred ca in 15 ianuarie 2014 sau poate 2015, nu am putut vorbi cu dvs despre acestea. Erati obosit si in acea pauza mi-ati spus ca mergeti in biroul dvs sa va odihniti(urma din partea dvs o mica interventie omagiala pentru Mihai Eminescu) si v-am admirat capacitatea de a dormi imediat ce simtiti nevoia si desigur am amanat si asa a ramas. Este vina mea, asa cum tot eu sunt de vina ca am ratat baterea la niste usi care imi erau deschise, respectiv la marele logician si filozof care a fost dl. Anton Dumitriu sau la marele matematician si ganditor, asemenea dlui acad. Solomon Marcus, care a fost acad. Octav Onicescu, bun prieten cu bunicul meu.
   Sa fi fost comoditate, lenea sau timiditate? Cred ca din toate cate putin adaugandu-se poate si faptul ca cei din jur nu m-au incurajat ci din contra mi-au descurajat asemenea dorinte? :)

   Ștergere
 4. Nu stiu daca dl prof Solomon Marcurs a vazut acestea de mai sus, dar am vazut eu unele destul de recente adica publicate in aprilie 2011 cand NSA le-a desecretizat.
  Deocamdata ma grabesc sa dau linkurile utile, comentariile urmand sa se produca - ale mele cand voi apuca si ale voastre cand veti dori:

  La adresa NSA pentru partea intitulata Declassification and Transparency: http://www.nsa.gov/public_info/declass/index.shtml

  se indica o lista a domeniilor declasificate care cred ca este deosebit de interesanta pentru oricine, dar mai ales pentru cei care au auzit de NSA doar din Files X.
  In aceasta lista la linkul NSA Technical Journal Articles : http://www.nsa.gov/public_info/declass/tech_journals.shtml
  se gaseste lista NSA pentru Technical Journal Articles si acolo la trei linkuri(articole stiintifice) pe care le indic nu in ordine cronologica stricta desi din continutul lor aceasta ordine ridica niste probleme de tip informational ci in ordinea tratarii subiectului si a referirii de la unul la celalalt astfel:

  a) Communications with Extraterrestrial Intelligence - Winter 1966 - Vol. XI, No. 1 linkul fiind : http://www.nsa.gov/public_info/_files/tech_journals/communications_extraterrestrial_intelligence.pdf cu articolul cu acelasi nume al renumitului criptolog NSA dr Lambros D Callimahos

  b) Extraterrestrial Intelligence - Spring 1966 - Vol. XI, No. 2 cu articolul cu acest nume de la:
  http://www.nsa.gov/public_info/_files/tech_journals/extraterrestrial_intelligence.pdf unde dr Howard H Campaigne trateaza acelasi subiect dand senzatia ca se refera la niste comunicari primite din Cosmos(from outer space) citandu-l ca baza teoretica si pe dr Callimahos cel ce a publicat in iarna lui 1966!?

  c) Key to The Extraterrestrial Messages - Winter 1969 - Vol. XIV, No. 1 unde in articolul cu acelasi nume de la
  http://www.nsa.gov/public_info/_files/tech_journals/extraterrestrial_messages.pdf dr Campagne revine la mesajele anterior prezentate(b) si folosind metoda de tip LINCOS indicata de dr Callimahos(a) le descifreaza .

  Va las deocamdata sa evaluati singuri acest eveniment cu totul remarcabil

  LA MULTI ANI 2014

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nota Din pacate constat azi cu regretul de a nu fi capturat atunci continutul mai sus descris ca nu mai sunt accesibile la likurile indicate cele ce le-am citit in decembrie 2013 respectiv ca din pacate National Security Agency | Central Security Service secretosi si parand ca regreta ce au dat mai demult, returneaza la toate linkurile indicate de mine cu totul altceva decat in 2013 si anume pagina de intrare a NSA/CSS unde daca introduci linkurile de mai sus da No results found for cu exceptia linkului de la pct b) de unde am reusit sa ajung(acum dupa 10 minute nu mai pot adica imi returneaza tot prima pagina ) la acest link care contine o mostra din LINCOS testat atunci la NSA de acesi cercetatori pomeniti. Linkul este :
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/extraterrestrial-intelligence.pdf
   si cat inca nu este si asta devenit inaccesibil pitit dau textul ce inca se gaeste pe doua pg dintro publicatie NSA:

   ExtraterrestrialIntelligence
   BY HOWARD H. CAMPAIGNE
   Unclassified
   ExtraterrestrialCommunications
   In the mostrecentissue ofthe NSA Technical Journal- Vol. XI, No. 1-
   Mr. Lambros D. Callimahos discussed certain aspects of extraterrestrial
   intelligence and included seueral messages to test the reader's ingenuity.
   In the foUowing pages, Dr. H. H. Campaigne offers additional communications
   from outerspace.
   Recently a series of radio messages was heard coming from outer
   space. The transmission was not continuous but was cut by pauses
   into pieces which could be taken as units, for they were repeated over
   and over again. The pauses show here as punctuation. The various
   combinations have been represented by letters of the alphabet, so that
   the messages can be written down. Each message except the first is
   given here only once. The serial number of the message has been
   supplied for each reference.
   1 . ABCDEFGHJKLMNOPQRSTUV
   ABCDEFCHJKLMNOPQRSTUV
   ABCDEFGHJKLMNOPQR etc.
   2. AA. B;AAA.C; AAAA.D; AAAAA.E; AAAAAA.F; AAAAAAA.G.
   3. LAA; LBB. LCC; LDD; LEE; LFF; LGG.
   4. LBKAA; LCKBA; LCKAB; LDKCA; LDKBB; LDKAC; LEKDA;
   LEKCB; LEKBC; LEKAD; LFKEA; LFKDB; LFKCC; LFKBD;
   LFKAE.
   5. LFKAKBC; LFKCKBA; LGKAKBD; LGKCKAC; LKAKBCKKABC.
   6. LAllBA; LBYCA; LAMCB; LCllDA; LBIIDB; LAMDC; LDMEA;
   LCMEB; LBMEC; LAMED.
   7. LNIIAA; LNYBB; LNMCC; LNIIDD; LNIIEE; LNYFF; LNMGG.
   8. LAOAA; LNONA; LBOAB; LBOBA; LNONB; LNOBN; LDOBB;
   LDOAD; LFOAF; LFOBC.
   9. LFOAOBC; LFOCOBA; LFOBOCA; LODOEFOODEF.
   10. LDRBB; LBRBA; LARBN; LCRCA; LARCN.
   11 . LRBCKDD; LRBCKAG; LRBCOBD; LRBBD.
   12. LRCBKDE; LRCBOCC.
   13. WRBC; WKAG; LKJAOCC; LKJARCB.
   14. LBPJD; LDPJB; LAPCC; LCPFB.
   !
   117

   Ștergere
  2. Continuare cu pg 118:

   EXTRATERRESTRIAL INTELLIGENCE
   UAB; UBC; UCD; UEJ; UFJ; UGJ; URBCRCB.
   QLNA; QLAC; QLAKAA; QLNOAA; QLRBBB; QUBB; QHLAALAB;
   QQLCC; QUJG.
   SLAA; SUAB; SLBKAA; SLAOAA; SLNIIAA; SHLFOAFLAPFF; SHLAALBB.
   LATA; LBTKATA; LETKBTCT; LF"I'OCTBT; LGTG; LANTJ.
   LABCTKOARJBKOBRJAC;
   LCBATKOCRJBKOBRJAOARJN;
   LDEFGTKKODRJCOERJBKOFRJAOGRJN;
   IILJKAAVLGAV ;
   HLAATRCAVLBAV;
   HLCAVLAATRAVB;
   IlLEAVLFKAAV;
   HLCKACOVLBGOV;
   HLFOBSOVLCSOV;
   HLCDOVLAATRDOVB;
   SLKAVPVKPVAV;
   SLOAVPVOPVAV;
   SLKAVKPVTVKKAVPVTV;
   SLOAVOPVSVOOAVPVSV:
   HQLAVBVQLllAVBVllBVAV;
   HQLAVBVQLRAVBVRBVAV;
   21 . HLNKBIIRDDDVBODDDVCUVLADDDVLBDDDV;
   HlNLADVLIINADVLARDVB;
   IlUVLABVLNBVLNIIBVRBVB;
   SUVLAVBVQLAVBV;
   SUVUAVBVUBVAV.
   22. QTVUAVBVUBVAV;
   QTVLAVBVQLAVBV;
   trrVLRAVBDUNAVLAVB ;
   HQUAVBWVUBVAVLBVAV:
   SHQTVGVHVUVQGVQIIV;
   SHQUVGVHVTVQGVQIIV ;
   U1VAVUVBVCVUVUVAVBVCV;
   LTVAVTVBVCVTVTVAVBVCV;
   LTVAVUVBVCVUVTVAVBVTVAVCV;
   LUVAVTVBVCVTVUVAVBVUVAVCV.
   23. JNVUVBAVCAVBAV;
   JIlYBAVTVBAVCAV;
   JNVUVBAVCAVTVBAVCAV;
   HJIlYBAVCAVLBAVUVBAVCAV;
   HJIlYBAVCAVLCAVTYBAVCAV;
   HTVJIlYBAVCAVJNVCAVBAVLBAVCAV;
   HJNVBAVCAVJNVQCAVQBAV;
   SHTVJNVBAVCAVJNVCAVDAVJNVBAVDAV.
   24. NKVAJAV:
   HKVBJAV;
   NKVCJAV:
   NXVDJAV;
   NXVEJAV:
   IIKVFJAV;
   NKVGJAV;
   NKVAATJAV;
   NKVABTJAV;
   HIlKVAVJAVNKYKAVAJAV.
   25. NKYTVABJAV;
   NKYTVTVABCJAV:
   NKYTVADTAGTJAV;
   NKYTVTVGGTAIlIITANATJAV;
   HTVJNVAVNIIVJNVBVNIIVJNVTVAVBVNIIV :
   NKYNJAV;
   NKVJJAV:
   NKVRJBJAV;
   NKVRJCJAV;
   NKVRJDJAV;
   NKVRJJJAV;
   NKVRJANTJAV;
   NKVRJAIlIITJAV ;
   NKVRJANHIITJAV:
   HIlKVBVJAYHKVRJBVJAV;
   HIlKVTVBVCVJAVJlKVKBVCVJAV
   HIlKVTVBVCVJAVHKVOBVCVJAV
   HIlKVTVBVCVJAVNKYRBVCVJAV
   QNKVPABJAV;
   QNKVJIABJAV;
   QNKVIINCJAV :
   QNKVPGFJAV.
   26. NKVJAVJOV;
   NKVIIIlAJOl/ :
   HNKVKNBVJAVNKVBVJOV;
   NKVPABJOV;
   HIlKVTVAVBVJOVNKVIIAVBVJOV;
   HTVNKYTVAVB.YJOVQLNBVNKYPAVBVJOV;
   QNKVPANJAV;
   QNKVPANJOV;
   SLOPAVBVPCVDVPOAVCVOBVDV:
   SHUOAVDVOBVCVUPAVBVPACVDV.QLOBVDYH;
   HIlKVAVJAVIlIIMAAV;
   er. HTYHAVBVHBVAYHVAVBV;
   HHVAVBVTYHAVBVHBVAV;
   HYHVAVBVTYHAVBVHBVAV.
   2B. HLRGVBCQNKVGYJOV;
   HLRGVBBQNKVGYJOV;
   HLRGVBEQNKVGYJOV;
   HLRGVIlEIIKVGYJEV ;
   NKVJOVJEV;
   NKVJAVJEV;
   HLRGVBIINAQNKVGYJEV•
   29. NKVIIARIIIDIAJBV ;
   IIKVIWlCIINAJBV ;
   IlKVIWlDIOIAJBV ;
   IlKVIWlNVIINAJBV ;
   LNLVJBVA;
   NKVPAAJCV;
   NKVPABJCV;
   NKVPACJCV;
   NKVPANVJCV;
   LNLVJCYH;
   NKVRIIAPABBJBV;
   NKVRIIAPACCJBV:
   NKVRIIAPADDJBV;
   NKVRIIAPARJANNTRJAIlIITJBV ;
   NKVRIIAPANVJIVJBV ;
   NKYNLVJBVJEV;
   118

   Ștergere
  3. Inregistrarile au niste numere de ordine din care se intelege ca sunt propozitii diferite ale mesajului care are 29 de asemenea propozitii desigur codificate cu litere de tipar din alfabet fiecare avand propria ei semnificatie

   Ștergere
  4. Cautand pe google la aceste linkuri am gasit lista publicatiilor din 1950 -1980 si de data asta o redau:
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/
   Emergency Destruction of Documents - April 1956 - Vol. I, No. 1
   Computers - The Wailing Wall - October 1956 - Vol. I, No. 3
   Communication Intelligence - April 1957 - Vol. II, No. 2
   An Introduction to IBM Methods in Cryptanalysis - July 1957 - Vol. II, No. 3
   Development of Automatic Telegraph Switching Systems - July 1957 - Vol. II, No. 3
   Chatter Patterns: A Last Resort - October 1957 - Vol. II, No. 4
   Introduction to Traffic Analysis - April 1958 - Vol. III, No. 2
   Signals from Outer Space - April 1958 - Vol. III, No. 2
   Science and Cryptology - July 1958 - Vol. III, No. 3
   Net Reconstruction - A Basic Step in Traffic Analysis - July 1958 - Vol. III, No. 3
   A Precursor of Modern Communications Intelligence- July 1958 - Vol. III, No. 3
   Weather; its Role in Communications Intelligence - July 1958 - Vol. III, No. 3
   A New Concept in Computing - December 1958 - Vol. III, No. 4
   About NSA - January 1959 - Vol. IV, No. 1
   Antipodal Propagation - January 1959 - Vol. IV, No. 1
   Data Transmission Over Telephone Circuits - January 1959 - Vol. IV, No. 1
   Soviet Science and Technology: Present Levels and Future Prospects - January 1959 - Vol. IV, No. 1
   Analysis of a Transistor Monostable Multiviibrator - July 1959 - Vol. IV, No. 3
   Cryptanalysis in The German Air Force - April 1959 - Vol. IV, No. 2
   The Special Felix System - April 1959 - Vol. IV, No. 2
   Cover and Deception - July 1959 - Vol. IV, No. 3
   Intercept of USSR Missile Transmissions - July 1959 - Vol. IV, No. 3
   LIGHTNING - July 1959 - Vol. IV, No. 3
   A "Word Spotter" - October 1959 - Vol. IV, No. 4
   Approximation of Central Limits - October 1959 - Vol. IV, No. 4
   A Program for Correcting Spelling Errors - October 1959 - Vol. IV, No. 4
   COMINT Satellites - A Space Problem- October 1959 - Vol. IV, No. 4
   The Borders of Cryptology - October 1959 - Vol. IV, No. 4
   Did Aleksandr Popov Invent Radio? - January 1960 - Vol. V, No. 1
   Bayes Marches On - January 1960 - Vol. V, No. 1
   Abstract Groups Defined by Generating Operators - April 1960 - Vol. V, No. 2
   Book Review: Lost Languages - Fall 1960 - Vol. V. Nos. 3 & 4
   How the Germans Broke a U.S. Code - Fall 1960 - Vol. V, Nos. 3 & 4
   The "Tunny" Machine and Its Solution - Spring 1961 - Vol. VI, No. 2
   The Unbreakable Cipher - Spring 1961 - Vol. VI, No. 2
   Are the Russians Gaining Wordwise? - Spring 1961 - Vol. VI, No. 2
   The GEE System I - Fall 1961, Vol. VI, No. 4
   Book Review: Lincos, Design of a Language for Cosmic Intercourse, Part 1 - Winter 1962 - Vol. VII, No. 1
   A Cryptologic Fairy Tale - Spring 1962 - Vol. VII, No. 2
   Aristocrat - An Intelligence Test for Computers - Spring 1962 - Vol. VII, No. 2
   Why Analog Computation? - Summer 1962 - Vol. VII, No. 3
   German Agent Systems of World War II - Summer 1962 - Vol. VII, No. 3
   The GEE System - V - Fall 1962 - Vol. VII, No. 4
   An Analysis of Thin Film Germanium Epitaxially Deposited onto Calcium Fluoride - Spring 1963 - Vol. VIII, No. 2
   How to Visualize a Matrix - Summer 1963 - Vol. VIII, No. 3

   Ștergere
  5. Continuarea listei:

   Book Review: Pearl Harbor: Warning and Decision - Winter 1963 - Vol. VIII, No. 1
   The LIGHTNING Program - Winter 1963 - Vol. VIII, No. 1
   Soviet Communications Journals as Sources of Intelligence - August 1964 - Vol. IX, No. 3
   Use of Bayes Factors With a Composite Hypothesis - Fall 1964 - Vol. IX, No. 4
   A List of Properties of Bayes-Turing Factors - Spring 1965 - Vol. X, No. 2
   Approximations to the Distribution Function of Sums of Independent Identically Distributed Random Variables - Spring 1965 - Vol. X, No. 2
   A 'Binary' System for Complex Numbers - Spring 1965 - Vol. X, No. 2
   Another Derivation of Binary Error Rates as a Function of Signal-to-Noise Power Ratio for Various Modulation Schemes - Summer 1965 - Vol. X, No. 3
   Broadband Planar Log-Periodic Feed for the Spherical Reflector Used at Arecibo Ionospheric Observatory - Summer 1965 - Vol. X, No. 3
   A Boer War Cipher - Summer 1965 - Vol. X, No. 3 and Fall 1965 - Vol. X, No. 4
   Something May Rub Off! - Winter 1965 - Vol. X, No. 1
   Time Is - Time Was - Time Is Past Computes for Intelligence - Winter 1965 - Vol. X, No. 1
   The Apparent Paradox of Bayes Factors - Winter 1965 - Vol. X, No. 1
   Extraterrestrial Intelligence - Spring 1966 - Vol. XI, No. 2
   A Text Recognition Procedure for Cryptanalysis - Summer 1966 - Vol. XI, No. 3
   Some Reminiscences - Summer 1966 - Vol. XI, No. 3
   Communications with Extraterrestrial Intelligence - Winter 1966 - Vol. XI, No. 1
   Cranks, Nuts, and Screwballs - Winter 1966 - Vol. XI, No. 1
   Collected Editorials of Sydney Fairbanks - December 1966 - Special Issue
   Bipolar Coding and Baseband Recovery - Winter 1967 - Vol. XII, No. 1
   The Voynich Manuscript: "The Most Mysterious Manuscript in the World" - Summer 1967 - Vol. XII, No. 3
   John Dee: Consultant to Queen Elizabeth I - Fall 1967 - Vol. XII, No. 4
   Weather or Not - Encrypted? - Fall 1967 - Vol. XII, No. 4
   The Library and the User - Spring 1968 - Vol. XIII, No. 2
   Mokusatsu: One Word, Two Lessons - Fall 1968 - Vol. XIII, No. 4
   Key to The Extraterrestrial Messages - Winter 1969 - Vol. XIV, No. 1
   An Application of Queueing Theory to Computer Systems - Spring 1969 - Vol. XIV, No. 2
   Curiosa Scriptorum Sericorum: To Write But Not to Communicate - Summer 1971 - Vol. XVI, No. 3
   Multiple Hypothesis Testing and the Bayes Factor - Summer 1971 - Vol. XVI, No. 3
   The Rosetta Stone and Its Decipherment - Winter 1971 - Vol. XVI, No. 1
   Foreign vs. U.S. Computers: An Appraisal - Special Issue 1972
   Growing Up With Computers at NSA - Special Issue 1972
   Writing Efficient FORTRAN - Spring 1972 - Vol. IX, No. 1
   Anglicisms in Puerto Rico - Winter 1972 - Vol. XVII, No. 1
   The Strength of the Bayes Score - Winter 1972 - Vol. XVII, No. 1
   APL Mechanization of Indirect Symmetry - Summer 1972 - Vol. XVII, No. 3
   Experiences 1920-1929 - Summer 1972 - Vol. XVII, No. 3
   The Apparent Paradox of Bayes Factors - Summer 1972 - Vol. XVII, No. 3
   Famous First Facts, NSA Part I: Pre-Computer Machine Cryptanalysis - Fall 1972 - Vol. XVII, No. 4

   Ștergere
  6. Fiinalul listei:

   Q.E.D. - 2 Hours, 41 Minutes - Fall 1973, Vol. XVIII, No. 4
   Rochford's Cipher: A Discovery in Confederate Cryptography - Fall 1973, Vol. XVIII, No. 4
   Earliest Applications of the Computer at NSA - Winter 1973 - Vol. XVIII, No. 1
   Addendum to "A Cryptologic Fairy Tale" - Winter 1973 - Vol. XVIII, No. 1
   Report of the Second Computer Study Group - Winter 1974 - Vol. XIX, No. 1
   Some Principles of Cryptographic Security - Summer 1974 - Vol. XIX, No. 3
   Selected SIGINT Intelligence Highlights - Fall 1974 - Vol. XIX, No. 4
   Der Fall WICHER: German Knowledge of Polish Success on ENIGMA - Spring 1975 - Vol. XX, No. 2
   A Personal Contribution to the Bombe Story - Fall 1975 - Vol. XX, No. 4
   Spacecraft Passenger Television from Laika to Gagarin - Spring 1976 - Vol. XXI, No. 2
   The Voynich Manuscript Revisited - Summer 1976 - Vol. XXI, No. 3
   Words and the Intelligence Value of Conversations - Spring 1978 - Vol XXIII, No. 2
   An Application of Cluster Analysis and Multidimensional Scaling to the Question of "Hands" and "Languages" in the Voynich Manuscript - Summer 1978 - Vol. XXIII, No. 3
   An Application of PTAH to the Voynich Manuscript - Spring 1979 - Vol. XXIV, No. 2
   German Radio Intelligence - Fall 1980 - Vol. XXV, No. 4
   Date Posted: May 3, 2016 | Last Modified: May 3, 2016

   Ștergere
  7. De remarcat ca pe a doua pagina a listei de mai sus se gasesc cred ca cele trei articole mentionate in decembrie 2013:

   The Apparent Paradox of Bayes Factors - Winter 1965 - Vol. X, No. 1
   Extraterrestrial Intelligence - Spring 1966 - Vol. XI, No. 2
   A Text Recognition Procedure for Cryptanalysis - Summer 1966 - Vol. XI, No. 3
   Some Reminiscences - Summer 1966 - Vol. XI, No. 3
   Communications with Extraterrestrial Intelligence - Winter 1966 - Vol. XI, No. 1
   Cranks, Nuts, and Screwballs - Winter 1966 - Vol. XI, No. 1
   Collected Editorials of Sydney Fairbanks - December 1966 - Special Issue
   Bipolar Coding and Baseband Recovery - Winter 1967 - Vol. XII, No. 1
   The Voynich Manuscript: "The Most Mysterious Manuscript in the World" - Summer 1967 - Vol. XII, No. 3
   John Dee: Consultant to Queen Elizabeth I - Fall 1967 - Vol. XII, No. 4
   Weather or Not - Encrypted? - Fall 1967 - Vol. XII, No. 4
   The Library and the User - Spring 1968 - Vol. XIII, No. 2
   Mokusatsu: One Word, Two Lessons - Fall 1968 - Vol. XIII, No. 4
   Key to The Extraterrestrial Messages - Winter 1969 - Vol. XIV, No. 1

   Ștergere
  8. Si in final articolele cu linkul unde pot fi gasite:

   Extraterrestrial Intelligence – Spring 1966 – Vol. XI, No. 2
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/extraterrestrial-intelligence.pdf

   Communications with Extraterrestrial Intelligence – Winter 1966 – Vol. XI, No. 1
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/communications-extraterrestrial-intelligence.pdf

   Key to The Extraterrestrial Messages – Winter 1969 – Vol. XIV, No. 1
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/extraterrestrial-messages.pdf
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/extraterrestrial-intelligence.pdf

   Ștergere
 5. PS. Imi cer scuze americanilor pentru faptul ca am considerat ca se ocupau in secolul trecut destul de stupid de problema, stupizenie similara cu a rusilor. Acum dupa publicarea acestor documente NSA am inteles ca cei care trebuiau sa se ocupe serios de problema o faceau (si inca odata cu Freudenthal, in anii `60) si cred ca si la rusi s-a intamplat asta, dar afland acestea acum doar rama cu regretul ca nu am fost si eu unde trebuia ca sa-mi aduc aportul la aceste cercetari asa cum nici la programe de tip Deep Blue nu am putut participa de aici din aceasta tara "unde fiind ea la portile orientului totul este posibil" adica si asemenea idei singulare intr-un colt de Bucuresti . :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Sper ca programul descris in http://www.nature.com/news/search-for-extraterrestrial-intelligence-gets-a-100-million-boost-1.18016 sa confirme ce am scris mai sus.

  RăspundețiȘtergere
 7. Azi 12 august, recitind acest text am constatat (se vede imediat cand recitesti dupa mult timp un text) ca este cu destul de multe greseli. L-as putea corecta dar pentru exactitudine istorica il las asa cum este si cum este normal sa fie un text(de fapt o secventa de texte) scrise dintr-o suflare asa cum scriu eu, motiv pentru care o vreme recitindu-l nici nu-i pot cu usurinta constata erorile.
  Acestea nu impiedeca intelegerea sa ci mai degraba incurca traducerea automata cu ajutorul computerului si rog pe toti cei care l vor mai citi sa-mi scuze atat greselile cat si refuzul de a le mai corecta.

  RăspundețiȘtergere
 8. Pe contributore .ro pe un fir referitor la Carl Sagan http://www.contributors.ro/cultura/carl-sagan-%E2%80%93-de-la-bombardamente-atomice-%C8%99i-%E2%80%9Eiarna-nucleara%E2%80%9D-la-activism-politic-%C8%99i-%E2%80%9Efake-news%E2%80%9D/#comment-308040, am declansat o discutie referitoare la mesajul acetuia de pe Voyager cat si la LINCOS .Pentru memorie si fiind in mare legatura cu ce am scris aici voi transcrie doar comentariile provocate de o propozitie a autorului prof Constantin Cranganu din Brooklyn:

  ion adrian spune:
  14/02/2017 la 12:04
  Fiindca a fost pomenit Carl Sagan pentru care am multa admratie , dar find in acelasi timp de acord cu observatiile dlui prof Cranganu, referitoare la activismul manifest si care nu tine desigur de stiinta al lui Carl Sagan, voi face si eu doua observatii:
  a) Il admir mult pe Sagan pentru o propozitie referitoar la aparitia vietii pe pamant fenomen in cae pentru trecerea materiei marte la viata este implicata o probabilitate matematica infima. Stiinta nu poate dovedi ca ar fi nula dar nici cat ar fi ea de mare . Se considera ca este infima si ca este un adevarat miracol aparitia vietii. Sagan in acest sens a folosit metafora unui automobil asamblat cu suruburi(numai cu suruburi) si care demontat, partile lui ar fi puse intrun malaxor de tipul celui care invarteste numerele la loterie si am astepta ca oprindu-l sa apara o masina montata si gata de pornire odata alimentata. Ei bine probabilitatea matematica este extraordina de mica dar nu nula. Sagan spune: si atunci hai sa speram ca ea se va si indeplini totusi si apoi ei bineeu nu ma astept in veci la aceasta. Altfel spus el acorda, nu am motive consistente sa inteleg de ce, de facto o probabilitate nula uneia care de jure nu este nula ci infinitezimala. Mi-a placut asta.
  b) Mi-a placut mai putin cele ce sunt descrise aici astfel: “O parte semnificativă a popularității sale a fost stabilită în 1977, când Voyager 1 și 2 și-au început călătoria către spațiul interstelar. Pe peretele exterior al celor două nave cosmice s-a montat un disc de aur conținând sunete și imagini selectate pentru a portretiza diversitatea vieții și culturii umane în cazul unei eventuale întâlnire cu o formă de viață inteligentă extraterestră. Conținutul discului – o ambițioasă sticlă tehnologică aruncată în oceanul cosmic – a fost acceptat de NASA la propunerea unui comitet prezidat de Carl Sagan.”

  Si mi-a placut mai putin, pentruca eram cu o aceiasi probabilitate si fata de situatia ca sondele sa intalneasca in infinitul universului o minte rationala de un nivel de a intercepta un asemenea obiect cosmic , minte care desigur ca ar fi putut sa constate existenta artefactului si deci si a unei alte minti rationale, dar cu decodificarea mesajului nu se stie deloc cum ar fi fost, nestiind deloc cum ar fi mijloacele de comunicare ale acelei ETI. Si spun asta pentruca daca nu urmarea senzationalul se putea monta un dispozitiv de emisie eventual si de receptie care sa emita in limbajul LINCOS(limbaj cosmic) descoperit in anul 1960 de profesorul Hans Freundenthal de la Univ. Utrecht (necesar si unic, in opinia mea si de acea folosesc cuvantul descoperit si nu inventat). Precizez ca in epoca in Romania doar Soloman Marcus si Edmond Nicolau stiau de existenta acestui limbaj (adica se referisera in scris la el si la prof Freudenthal) iar din descretizarile agentiei de informatii a USA numita NSA din 2011 aflam ca in atentia acesteia inca din 1966 se afla acest limbaj logica matematic si char la descretizare niste ziasiti au interpretat niste teste relatate pentru acest limbaj sub forma unor simulari de mesaje extraterestre, cum ca chiar s-ar fi stabilit in mod secret o legatura cu ETI.
  Mai multe in cometariilel(sunt mai multe acolo) facut de mine pe bogul personal care se deschide si de aici l firul dedicat acestui limbaj (Mesaj din Andromeda si limbajul LINCOS [Message from Andromeda and LINCOS language] )

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. stil spune:
   14/02/2017 la 20:08
   O întrebare interesantă. Vă referiți poate la valoarea lui pi, cunoașterea căreia este necesară de exemplu pentru creerea pictogramei din stânga sus, mai exact determinarea lungimii unui segment din codul binar amplasat pe marginea cercului?

   Oricum, chiar dacă e o observație interesantă, mă îndoiesc că o entitate extraterestră ar avea impresia că o civilizație care nu cunoaște numerele de bază ale matematicii ar putea construi o navă spațială – sau chiar doar un disc de genul celui discutat. Cu alte cuvinte, însăși existența discului este o dovadă clară de inteligență mult superioară – la urma urmei anticii aveau o idee destul de bună despre valoarea lui pi, dar erau încă departe de a construi un astfel de artefact.

   ion spune:
   14/02/2017 la 21:10
   Dupa o zi de lucru nu pot sa gandesc foarte clar, mai ales ca mai fac una alta prin casa. Banuiesc ca la noi nu toti sunt asa de inteligenti ca oamenii de care tot pomeniti, cel putin eu nu stiu daca e asa de evident totul.

   El incearca acolo sa spuna de unde vine capsula si sa dea o metrica. Banuiesc ca atomul de hidrogen va da unitatea de timp, dupa care se pot lua frecvente, lungimi, etc. Lungimi nu prea vad acolo, nu are sens mare in spatiu, fiindca nu stii unde va fi interceptat, ei transmit coordonate, adica niste repere, iar distanta fata de ele se poate masura din desen, oricum s-ar putea daca identifici aceste repere, distanta sa nu mai trebuiasca sa o stii. Unitatea de timp ar fi bine de stiut pentru a citi corect discul.

   Ca sa poti folosi totul pe acolo trebuie sa stii si cifre, in sistemul binar ar trebui sa stii care e simbolul de 1 si 0. Poate e vorba de simbolul de 1. Din zig-zag-urile din dreapta sus nr.1 si 2 ne putem da seama ca 1 = |, 2 = |-, 3=|| e prea evident ca e o informatie care se repeta si ca trebuie sa numeri. Asta practic ne da alfabetul cifrelor, zice exact si tipul alfabetului cum sa interpretam | si -. Dupa care daca avem imaginatie putem sa ne dam seama ce inseamna fiecare diagrama, scriem cifrele langa in sistemul binar sau care ne place. Odata inteles cifrele, intelegem cum citim discul. Si probabil vom putea citi si ce e in interior daca exista ceva scris.

   Semn de inteligenta umana poate este matematica, numaratul, nu stiu alte fiinte sa stie sa numere. O fi si alte numere care merita puse acolo, dar orice se incepe cu alfabetul, cu unitatea in transmiterea de informatiei. E o descriere a felului cum e modulata informatia pe acest mediu (disc). Daca ei au inteles, ei ne vor raspunde in acelasi alfabet probabil.

   ion spune:
   14/02/2017 la 22:25
   @stil, nu sunt sigur ca ei nu stiu deja de pi. Eu cred ca aceasta e ca un plic, pe care il trimiti cuiva care nu stie limba ta. Ce scrii pe plic? adresa pe care sa trimita raspunsul, si instructiuni cum sa-l citesti. Incearca sa faci ceva fara cifre …. Daca s-a prins el ca acela e atom de hidrogen si alte minuni el stie si de pi. Primul lucru care o sa caute este cum scriem cifrele ca sa intelegem de unde vine, cine a trimis, cum decodificam mesajul

   Ștergere
  2. Revin cu:
   ion adrian spune:
   14/02/2017 la 19:37
   Insasi artefactul care era nava respectiva(sonda respectiva), am spus mai sus este o dovada clara ca este vorba de inteligenta, de ratiune si deci eventual in sensul suplimentar de mesaj inteligibil care sa comunice mai mult decat ce comunica si sonda sau si placutele adica producerea lor de catre fiinte nteligente din univers si inteleg ca s-a si 9ncercat sa se comunice ceva. u am spous doar ca consider primitiv si pueril mijlocul de comunicare folosit si limbajul grafic(poate ca acei ETI vad cu urechile adica in unde sonore ca liliecii) chiar daca de impact la public cand deja exista pe atunci LINCOS despre care nu stiu daca ati auzit, dar pe care NSA(care nu-i de c olo – vezi si File x :) ) il studia la modul foarte serios asa cum arata desecretizarile din 2011 si dau ceva in plus de pe blogul meu mentionand ca cele accesibile imediat in decembrie 2013 cand le-am descoperit si postat acolo, azi nu mai sunt accesibile returnand pagina de inceput a sitului NSA? dar totusi am reusit sa gasesc cele trei articole citate pe care acum le-am copiat la mine ca atare iar aici va voi da doar linkurie si inceputul lor, care poate maine poimaine iar nu se vor mai gasi>
   Asadar linkul listei de articole desecretizate intre 1956-1980;
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/
   si zona din lista unde se afla cele trei articole citate cu linkurile lor:

   The Apparent Paradox of Bayes Factors – Winter 1965 – Vol. X, No. 1
   Extraterrestrial Intelligence – Spring 1966 – Vol. XI, No. 2
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/extraterrestrial-intelligence.pdf
   A Text Recognition Procedure for Cryptanalysis – Summer 1966 – Vol. XI, No. 3
   Some Reminiscences – Summer 1966 – Vol. XI, No. 3
   Communications with Extraterrestrial Intelligence – Winter 1966 – Vol. XI, No. 1
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/communications-extraterrestrial-intelligence.pdf
   Cranks, Nuts, and Screwballs – Winter 1966 – Vol. XI, No. 1
   Collected Editorials of Sydney Fairbanks – December 1966 – Special Issue
   Bipolar Coding and Baseband Recovery – Winter 1967 – Vol. XII, No. 1
   The Voynich Manuscript: “The Most Mysterious Manuscript in the World” – Summer 1967 – Vol. XII, No. 3
   John Dee: Consultant to Queen Elizabeth I – Fall 1967 – Vol. XII, No. 4
   Weather or Not – Encrypted? – Fall 1967 – Vol. XII, No. 4
   The Library and the User – Spring 1968 – Vol. XIII, No. 2
   Mokusatsu: One Word, Two Lessons – Fall 1968 – Vol. XIII, No. 4
   Key to The Extraterrestrial Messages – Winter 1969 – Vol. XIV, No. 1
   https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/extraterrestrial-messages.pdf

   Ștergere
  3. Lilisor spune:
   14/02/2017 la 20:06
   Raspunsul la testul dvs. dat de nasa si gasit in cateva fractiuni de secunda pe atat de detestatul de catre dvs. Google: elementul pictural in coltul din stanga-sus si explicatia (inclusiv numarul fundamental 0.70*10^-9)
   http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/images/VgrCover.jpg

   Răspunde
   ion adrian spune:
   15/02/2017 la 0:05
   Llisor , frumusetia si naivitatea acestui mesaj este ca are in baza supozitia ca acei ETI sunt ca si noi cu aceleasi organe de simt ceea ce nu este deloc cert. Important este insa daca s-ar continua programul SETI , ca cu Voyagerul asta dpdv comunicare cu ETI slabe sperante. Daca va fi interceptat in Univers presupunand ca merg ele asa teleleu tanase prin Univers(sper ca nu si prin Multivers :) ) interceptorii ndiferent de conformatia lor cu siguranta ca au o structura mateiala si pot interactiona cu alte structuri materiale functie de organele lor de simt si tehnologia lor, dar cu certitudine vor intelege ca este un corp venit de pe o planeta locuita cu fiinte rationale ne putand insa deduce de unde vine si de cand .
   Oricum singura presupozitie adica postulat, cred eu valabil, este ca ratiunea adica logica este una in univers, ca numerele sunt peste tot la fel, ca exista peste tot forme si deci geometrie . Asadar aia inteligentii vor sti ca au atins ceva facut de alt inteligent dar cu descifratul unui astfel de mesaj mai incet. Nu stiu ce rus tot dastept spunea pe atunci ca decat mesajul ala din Voyager mai bine se punea ceva muzica ptca limbajul muzicii este desigur mai universal . Alta prostie, ca parca aia au muzica bazata pe acustica si de ce nu nu poate pe vaz, de exemplu simfonii coloristice. Revin :daca aia ar fi similari fiziologic cu noi descifreaza, daca nu altul este mesajul prin care pot doua ratiuni comunica adica ala scris in ceea ce se cheama limbaj fara metalimbaj sau mai bine spus cu un metalimbaj unic si necesar implicit si asteptat fara conventie prealabila, si care este ratiunea-logica . Daca de exemplu intre Robinson Crusoe si Vineri metalimbajul erau obiectele din jur accesibile identic simturilor fiecaruia dintre ei si incet incet de la obiectele materiale ca si cu un copil se poate ajunge si la obecte (idei) spirituale intre doua ratiuni care nu se afla in contact direct precum vineri si Robinson exista un sigur limbaj posibil si acela este de tipul LINCOS. Dar cred ca ajunge, adica m-am plictisit pentru ca nu stiu daca nu vorbesc in desert. :)

   Ștergere
  4. Richard spune:
   14/02/2017 la 19:53
   Este vorba despre PI.

   ion adrian spune:
   14/02/2017 la 20:29
   De exemplu poate erau astea:

   aba aabaa aaabaaa acabaa etc

   sau poate astea

   obo ocaba acoba etc

   Sau poate erau elemente de LINCOS ca Sagan poate stia de ce facuse Freudenthal in 1960 si doar nu era sa-l si citeze :) ca doar nici in 1940 dl Mayr(mare, mare biolog) nu l-a citat pe Buffon, corectandu-se totusi in anii 80. :)
   Au si oamenii de stiinta micile/marile lor invidii si meschinarii. :)

   ion adrian spune:
   14/02/2017 la 23:46
   Ion , presupunand ca pest tot in univers raportul dintre lungimea cercului si raza este 2xPi atunci se da foarte simplu acest numar indicandu-l prin aceasta semnificatie geometrica. Desigur cu conditia sa stii sa dai raza si circumferinta. :)

   ion adrian spune:
   15/02/2017 la 0:26
   PS Oricum ai gandit foarte bine eu ti-as da acele 5 puncte pe care llisor la misto le-a gait in timpul examenului cu dl Profesor pe telefonul mobil , daca are voie cu el la examen :)
   Oricum aici e noapte chiar adanca de tot asa ca sar si eu in pat.
   PS. Cred ca la LINCOS-ul lui Freudenthal mai este de lucrat(este vorba de forme si apoi de idei abstracte ca sa putem realiza un dialog complet si maxim de consistent cu un ETI) daca NSA nu o fi si rezolvat total problema cu geniile care sunt pe acolo dar si eu care l-am descoperit in mod independent si dupa cca 20 dupa primul(in criptografie reinventarea unui mesaj de altul e o dovada ca este fiabil-asadar redescoperirea mea din anii 80 nu este un simplu epigonism) poate ca ma voi din nou incumeta sa-mi pun mintea cu acesti ETI. :) . Adica eu descifram imediat un mesaj extraterestru care era transmis cu acest limbaj si am dovedit si ca este necesar caci eu l-am descoperit cu un pas mai adanc decat Freundenthal care este pe prima treapta eu fiind la baza scarii . Adica nu cred ca Freudental a inteles ca metalimbajul este ratiunea ci doar aritmetica ceea ce este si asta corect dar tocmai pentru ca stiinta numerelor este in fundamentul ratiunii, numararea fiind prima regula de compozitie, mama regulelor de compozitie fiind adunarea. Asta nu o s-o gasesti scrisa in nicun manual de structuri algebrice. :) Deci noapte buna Ioane.

   Ștergere
  5. Constantin Crânganu spune:
   15/02/2017 la 1:27
   Discul de Aur și numărul PI

   ......................................................................................
   În acel moment, m-am decis să dezleg singur misterul celor 3 linii și o bucățică. Am plecat de la premisa că Sagan n-ar fi desemnat pictograma respectivă fără o intenție clară de a transmite un mesaj simplu, dar fundamental, unor eventuale inteligențe extraterestre.

   Considerând că cele 3 linii paralele sunt egale cu raza cercului de deasupra plus prezența unei bucățele dintr-o linie, am avut o revelație de tip Eureka: Sagan a vrut să transmită că între lungimea unui cerc și raza sa există un raport foarte precis, dat de o constantă matematică, descoperită de matematicienii antici și numită mai târziu PI. Vorbesc de o constantă fundamentală pentru că apare nu numai în formulele cercului (lungime, suprafață), ci într-o largă varietate de alte domenii științifice (matematică, geografie, teoria haosului, computer science etc).

   Și atunci am formulat următoarea ipoteză: Carl Sagan a vrut să arate pur și simplu extratereștrilor că noi, cei de pe a treia planetă de lângă Soare (pictograma sistemului solar indică unde suntem plasați) am descoperit un adevăr matematic fundamental.

   Nu sunt sigur că un eventual extraterestru inteligent ar fi putut asculta conținutul Discului de Aur și înțelege din eventuala ascultare a diverselor zgomote (naturale + artificiale) că noi suntem diferiți de niște animale mai evoluate. În plus, ce garanții am avea că acele sunete și imagini ar fi considerate semne de inteligență avansată? Ipoteza mea este că Sagan a premeditat introducerea semnificației numărului PI, pentru că acea constantă este o dovadă că noi am ajuns să vorbim limba universului, limbă numită matematică.

   Repet, nu am nicio dovadă ca profesorul Carl Sagan s-a gândit să introducă desenul lui PI pe suprafața Discului de Aur. Dar, pe de altă parte, aplicând briciul lui Occam, mi se pare cea mai simplă și rezonabilă explicație a desenului respectiv.

   Desigur, orice dovadă – bazată pe declarația lui Sagan – că cele trei linii și o bucățică ar reprezenta cu totul altceva decât numărul PI – va fi binevenită și îmi va invalida ipoteza.

   Ventidius spune:
   15/02/2017 la 7:04
   Eu nici acum nu am reusit sa identific acele trei linii paralele si ceva, desi cred ca m-am chiorat uitandu-ma la discul ala. Probabil ca am probleme de concentrare. Nici nu inteleg logica dupa care, trimitand o sonda care este in sine un artefact si care spune destule despre nivelul tau de civilizatie, mai consideri ca e necesar sa faci abstractie de acest lucru si sa presupui ca poti spune mai multe despre tine sugerand acest numar. Prin ce este numarul pi mai relevant? Si oricum, daca tot vrei sa sugerezi numarul respectiv, de ce sa il plasezi sub un cerc plin, locul lui nu ar fi mai degraba sub un semicerc si o raza?
   Sub un cerc cred ca ar fi normal sa apara o valoare dubla, 6,28.., pentru a evita confuziile.

   Ștergere
  6. Ion Adrian catre Ventidus:

   ion adrian spune:
   15/02/2017 la 9:42
   Ai absoluta dreptate si asta am spus si eu de la bun inceput. .
   Mi se pare o naivitate stiintifica si doar o chestie de publicitate care daca ar fi gasita si ar fi citita i-ar face pe ETI care desigur ca in LINCOS ar astepta ei mesaje de la alte ETI, sa ne catalogheze ca o rasa care nu am depasit nivelul narcisistic(desigur ei nu stiu nimic de Narcis, dar notiunea abstracta la care trimite probabil ca o au si ei) si s-ar amuza copios.
   LINCOS este ceea ce in teoria comunicarii, a limbajelor se numeste limbaj fara metalimbaj (vezi Solomon Marcus) .
   Desigur cand am redescoperit in anii 80 eu nefiind nici matematician si in niciun caz lingvist nu stiam ca de fapt rezolvam aceasta problema si ulterior am inteles ca in relatia Robinson -Vineri
   metalimbajul cu ajutorul fiecaruia a invatat limba celuilalt era natura inconjuratoare ei fiind simultan adica impreuna in acelasi loc si in contact cu ea si faptul ca organekle lor de simt erau similare adica fiind oamandoi oameni.
   Poate ca ati vazut imn lista desecretizata in 2011 de nSA ca acolo in secret se studiaza limbajul delfinilor.
   Secret? Da secret caci Aristotel de exemplu avea doua niveluri de instructie(Alexandru l-a primit pe cel maim adica pe cel esoteric) respectiv :exoteric adresat muritorilor de rand si asta in cazul nostru ar fi “jucaria Drake-Sagan) si cel esoteric(adica ascuns, secret) care in acest caz ar fi cercetariele NSA desi Freudenthal, laudat fie numele sau, un adevarat ganditor precum un Solomon Marcus la noi a fost cat se poate de exoteric publicandu-si cercetarile in domeniu in 1960 si avand astfel o prioritate mondiala certa.
   In continuare pentru cei care aici au gandit corect si pentru ca de fapt prin postarea initiala am deschis practic aceasta linie de discutie la care si dl prof. Cranganu a achiesat si a participat, cred eu, cu placere, avand si o poveste personala, voi spune si eu mai in detaliu povestea mea in domeniu adica de ce si cum am redescoperit la inceputul anilor 80, acest limbaj numit de descoperitorul-inventatorul sau lingua cosmica(Freudenthal, Hans (1960), Lincos: design of a language for cosmic intercourse, Studies in logic and the foundations of mathematics, North-Holland Pub. Co..). Vezi si https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Freudenthal
   Doresc sa fie un text mai elaborat si pe cat posibil fara greseli asa ca poate ca nu va veni imediat, dar tot in continuarea acestuia va fi. :)
   PS Referitor la Pi in LINCOS acesta se da foarte simplu, daca si numai daca poti indica cercul (nu stiu daca Freudenthal si cei de la NSA au facut-o dar daca poti(eu stiu cum se poate) atunci vei indica unmeric relatia dintre lungime si raza printr-o fractie repetata la diferite cercuri ca sa indici ca stii ca relatia dintre lungime si raza este o consata si ca tu cunosti asta. dE fapt de la punct si cerc si in plus ca si in teza de 8 pagini a lui lui Riemann cu doar doua relatii media aritmetica (ceva absolut fundamental si cu care intemeiezi statistica) si teorema Pitagora (ceva iarasi absolut fundamental introducand numarul irational si metrica euclidiana) pe arcul infinitezimal de curba(ds ^2=dx^2 + dy^2. De altfel de aici va incepe transmiterea in limbaj a formelor plane si spatiale , a geometiei si vei putea sa transmiti pictograme numerice in binar desigur caci acesta este limbajul ratiunii(1 si zero) limbajul naturii fiind cel unar(natura are oroare de vid) si apoi mult mai dificil si plecand de la premiza ca si acei eTI ar avea notiuni abstracte similare sau apropiate de noi sa incerci sa introduci astfel de notiuni. exact ca atunci cand inveti un copil numai ca atunci esti in contact cu el si deci ai ca metlimbaj si natura si prezentele celor care dialogheaza pe cand aici vei avea ca metalimbaj permanent ratiunea bnara umana si limbajul deja creat asa cum in invatarea unei noi limbi profesorul si elevul au ca metalimbaj limba comuna in care se preda elevului noua limba de catre profesor

   Ștergere
  7. ion adrian spune:
   15/02/2017 la 14:22
   Renunt sa mai ecriu mai pe larg istoria traita de mine cu referire la acest limba cosmic pentru ca uitandu-ma mai atent pe blogul meu vad ca am povestit-o in martie 2013 .
   Adaug doar cateva scoase din comentarii si anume la intrebarea care este matalimbajul pentru LINCOS am raspuns ca: “nimeni pana la mine, dupa stiinta mea nu a spus care ar fi: este cel mai adanc si fundamental limbaj, cel al ratiunii unice care face sa spunem ca suntem dupa chip si asemanarea celui care se defineste prin identitate: eu sunt cel care sunt.”
   si tot de acolo doresc sa precizez ca :

   “Deosebirea dintre mine si Freundenthal este ca el a pornit de la aritmetica(de la adunare) considerand ca fiind fundamentala presupozitia ca limbajul trebuie construit introducand aritmetica adica introducand simultan adunarea si semnul egal spre deosebire de mine care am considerat ca trebuie sa incep un mesaj catre ETI sau sa-l astept cu inceputul reprezentat de ce defineste ratiunea in univers si anume cu legea identitatii si cum un univers in absenta identitatii nu poate fi conceput si daca ar fi este transcedental fata de noi deci fara a putea comunica problema nici nu trebuie pusa.
   Nu putem avea contact decat cu ETI avand ratiunea bazata pe identitate si atat. Restul devine propozitie lipsita de sens sau doar cu aparenta de sens.

   Desigur ca adunarea este operatia fundamentala matematic mama reulilor de compozitie fiind unica ce nu necesita semnul operatiei, semnul regulei de compozitie egalitatea intre cei doi membri metinandu-se si fara el caci daca numeri, operatie naturala de fapt adunarea cu unu obtii si in primul membru ce ai in al doilea

   $$$ + $$ = $$$$$
   se mentine si daca:

   $$$ $$= $$$$$

   Dar $$$x$$=$$$$$$
   in timp ce
   $$$ $$ diferit de $$$$$$

   Sper sa intelegeti ce spun aici.

   In consecinta in timp ce Freudental introduce sinultan numarul cu adunarea (simbolul adunarii ) si semnul egal ca mai sus eu incep cu ce sunt sigur ca este absolut fundamental si dincolo de care nu pot merge mai departe cu identitatea care devine astfel si axa de simetrie :

   @#@ @@#@@ etc

   Daca asez pe verticala semnul egal se aseaza pe o axa de simetre. :)

   Am termnat din punctul meu de vedere acest subiect. :)

   Ștergere
  8. Am scris in articol ca penyru se putea continua un dialog cu ETI nu este sufcienta aritmetica si algebra. Este necesara transmitera formelor in plan si in spatiu si deci siatemul de axe de coordonate. Punctul se transmite ca fiind cercul de razazero si axele de coordonate drepte care fa intre ele un unghidrept fiind concurente in acel punct. Notiunile metafizice se introduc foarte greu .In toata aceasta creatie de limbaj trebuie sa ne gandim cum invatam acestea pe copii nostri. In fata carora de multe ori suntem precum Robinson Crusoe in fata lui Vineri.Eu voi lasa in grija altora aceasta problema dar cred ca daca ar fi sa primim un mesaj cu acestea l-am putea descifra problema cu raspunsul ar fi mult mai dificila nu din motive de limbaj ci din cauza distantelor enorme si pana nu vom putea trimite mesaje depasind viteza luminii daca vom face asta vreodata comunicatiile intrasi intergalactice vor mai avea de asteptat.

   Ștergere
 9. Constantin Crânganu spune:
  15/02/2017 la 13:52
  ...........................................................................................
  Numărul PI poate fi semnătura lui Dumnezeu
  ............................................

  ion adrian spune:
  15/02/2017 la 14:04
  PS. Pi? Probabil ca-l putem denumi semnatura lui Dumnezeu fiind transcedental dar inaintea lui cred ca “e ” este acea semnatura cu S mare, pentru ca functia exponentiala e^x ne spune despre ea exact cat ii spune si Dumnezeu lui Moise pe Horeb : Ego sum qui sum :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Desi acest fisier este vechi(din 2010), eu abia acum l-am gasit pe blogul dnei Nicoleta Savin care ne da niste mostre de muzica cosmica:
  https://nicoletasavin.wordpress.com/2010/10/31/nasa-si-muzica-planetelor-sunete-si-imagini-uluitoare-din-univers/ sau in continuare sunetele Big _Bangului:
  https://www.youtube.com/watch?v=Qa2DYSu0E78
  Sau ce se aude aici: http://people.virginia.edu/~dmw8f/BBA_web/index_frames.html sau aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=KP9XihMvu0s

  RăspundețiȘtergere
 11. Vad ca linkurile de mai sus nu mai dau ce era cand am postat asa ca adaug unul recent gasit scis de un specialist de la NSA: https://www.nsa.gov/news-features/declassified-documents/tech-journals/assets/files/communications-extraterrestrial-intelligence.pdf

  RăspundețiȘtergere
 12. Si un articol despre Lambros Callimahos si preocuparea sa pentru ETI:
  http://www.openminds.tv/nsa-practices-deciphering-et-signals-668/9405

  RăspundețiȘtergere
 13. Si asta: https://www.bibliotecapleyades.net/vida_alien/esp_vida_alien_18ze.htm

  RăspundețiȘtergere
 14. Si fiindca am ajuns spre sfarsitul celor ce am dorit sa le comunic referitor la aceasta problema voi reda cele cateva randuri pe care in 1996 le-am scris cu gandul sa le trimit profesorului Freudenthal despre care ulterior am aflat ca larasise zona acestor limbaje inca din 1990 si evident am luat act de lenea care m-a facut sa ma retin incepand cu 1984 cand am descoperit si eu limbajul . Cred ca daca ar fi primit textul ce urmeaza pe cand traia, prof Freudenthal ar fi fost bucuros vazand in el o dovada ca a avut dreptate si ca LINCOS este calea de a comunica cu ETI asa cum vazuram ca inca din anii 60 au considerat si savantii care lucrau la NSA(SUA). Scrisorica mea era si o las cu textul original adica in romana pentruca ce trebuia obligatoriu sa vada adresantul era doar fragmentul in LINCOS continut:

  Dear prof. Hans Freudenthal,

  aoabaaoaabaaaoaaabbapaoaabaapaoaaa......

  Acest mesaj va parvine din Bucuresti in anul 1996 dar dupa "12 ani" de cand am regasit si eu limbajul LINCOS fara sa stiu de realizarea dvs exceptionala din 1960.
  Acest mesaj incepe cu transmiterea celui mai adanc semn pentru ratiunea noastra care este identitatea si cu introducerea numerelor adica a aritmeticii, considerand ca cu geometria adica cu transmiterea formelor si deci si cu fizica lucrurile ar putea continua plecand de la dreapta, cerc , punct si teorema lui Pitagora .
  Nu stiu cum am rezolva problema cu morala, sentimentele, notiunile transcendente in lipsa contactului direct.
  Faptul ca independent de dvs am realizat aceasta intelegere este o dovada esentiala ca asta este calea cea buna,cea pe care ati deschis-o dvs in 1960.
  Persinal cred ca solutia este unica pentru ca ratiunea noastraeste pe cat de transcendenta pe atat de unica asa cum este si functia legii identitatii care dupa mine este exponentiala de timp(e^t).

  Numai bine si cu tot respectul,
  ion adrian xxxxxxxx

  RăspundețiȘtergere